Бабина рецепта при болки в ушите

болки в ушите

Това е бабина рецепта при болки в ушите.

Капва се горещо олио/зехтин в ухото три пъти дневно по 2-3 капки.

Тънкостите на рецептата е да не капнете прекалено горещо олио и да нанесете непоправими щети. Олиото в никакъв случай не се топли на котлона или не се използва мазнина, в която сте готвили.

Най-добре вземете орехова черупка и сипете зехтина/олиото в нея. Поставете я на радиатора или на друг източник на топлина. Преди да капнете в ухото капнете на китката си или на друго финно място за да проверете колко е топло.

След като капнете капките олио сложете памук.

Забележка, ако от ухото ви изтича секрет НЕ прилагайте тази рецепта. Същото важи и ако е спукано тъпанчето.

Възможни причини за болки в ушите при здрави хора

Болката в ухото не винаги е симптом на заболяване. Понякога болка в ухото може да възникне при здрав човек поради следните причини:

 1. Много хора усещат болка в ухото след разходка, ако времето е ветровито. Ако ушната мида се подлага на силни пориви на вятъра, то се образува т.нар. болезнена синина: кожата на ухото в засегнатото място придобива синкав цвят и става болезнена. Това състояние постепенно отминава самостоятелно, без лечение.
 2. Разпространена причина за болка в ухото е така нареченото „ухо на плувеца“. Ако в ушния канал постоянно попада вода, тя способства за размекването на кожата и образуването на оток. Ако това състояние трае достатъчно дълго време, то води до развитие на външен отит.
 3. Понякога усещанията за болка в ушите, заглъхнали уши и шум в ушите се дължат на прекомерното образуване на ушна кал. Натрупалото се голямо количество ушна кал запушва ушния канал и води до неприятни усещания.
 4. Ако симптомите са болка и сухота в ушите, тогава причината е недостатъчна ушна кал.

Болки в ушите при възпалителни заболявания

Външен отит

Външният отит е възпалително заболяване, при което са засегнати ушната мида и външния ушен канал. При тази патология болката в ухото е основен симптом.

За външния отит е характерна следната клинична картина:

 • Болките могат да бъдат с различна степен на интензивност: понякога са незначителни, друг път болката в ухото е много силна, пречеща на съня и ежедневните дейности.
 • Обикновено болката в ухото при външен отит продължава няколко дни, след което започва самостоятелно да отслабва.
 • Болката в ухото е придружена от временна загуба на слух.
 • Възникват неприятни усещания в ушите: запушени уши, шум в ушите, звънене в ушите, сърбеж.
 • Тъй като външният отит е възпалително заболяване, болката в ухото често е съпътствана от повишаване на температурата.
 • Кожата на ушната мида почервенява.
 • Ако ухото на болния бъде дръпнато или натиснато, болката се засилва.

Диагнозата външен отит се поставя от специалист УНГ. Лечението включва капки за уши, антибиотик, обезболяващи препарати.

Остра болка в ухото при възпалителни заболявания на ушната мида и външния слухов проход.

Следните състояния могат да бъдат отнесени към разновидностите на външния отит:

Перихондрит на ушната мида – това е гнойно възпаление на кожата на хрущяла на ушната мида. Симптомите са болка, сърбежи и други неприятни усещания, също така зачервяване на засегнатото място.

Циреи по външната част на ухото – циреите са гнойно-възпалителни образувания. По кожата на ухото се появява много болезнена конусовидна пъпка с гнойно връхче. Около цирея се появява оток и зачервяване на кожата. Циреите причиняват остра болка в ухото и усещане за дискомфорт. В никакъв случай циреите в ухото не бива да се пукат, разчесват, изстискват – това може да доведе от разпространение на инфекцията към мозъка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *