За ползите от броколито

броколи

Броколито е един от най-полезните зеленчуци за  нашето здраве, тъй като е идеална добавка. Ползите от броколи се получават от съдъържащите се в него много важни химически вещества, които поддържат тялото, противовъзпалителни хранителни вещества, подкрепящи детоксикацията хранителни вещества, антиоксидантни, както и хранителни вещества, които се борят с рака.

Броколите предпазват от артрит, установиха британски учени, защото съставка, която се намира в големи количества в зеленчука, забавя разрушаването на хрущяла на ставите, свързано с остеоартроза.

Учени от Източна Англия установили, че химическото вещество сулфорафан, което се среща главно в броколите, но също и в брюкселското и обикновеното зеле, намалява увреждането и износването на ставите.

При експерименти с мишки, които били подложени на диета, богата на съставката, се оказало, че те страдат значително по-малко от увредени стави, което ги предпазва от остеоартроза. Клетки на човешкия хрущял също били изложени на химическото вещество и било доказано, че гените, отговорни за разрушаването му били изключени.

„Резултатите от това изследване са много обещаващи. Сега искаме да докажем, че то е полезно и за хората“, заяви ръководителят на анкетата Иън Кларк, професор по мускуло-скелетна биология в университета на Източна Англия. Смята се, че броят на мъжете и жените, страдащи от артрит, почти ще се удвои в идните 20 години

Предишни данни свързваха сулфорафанът с предпазването от рак на гърдата. Те установиха, че веществото атакува клетките, които засилват растежа на туморите, предотвратявайки развитието на рака или разпространението му, след като бъде открит.

Сега лекарите ще извършат различни анализи върху хора с остеоартроза на коляното, които трябва да се подложат на операция, за да видят дали приемането на броколи се отразява добре на здравето на ставите им.

Като  имате предвид всички тези предимства от консумацията на броколи, споменати по-горе можете да видите какво някои супер храни правят и защо трябва да включите поне една в своята диета. Важно е да не преварявате броколито, защото след това ще изгуби много от хранителните си стойности . Броколито може да се яде задушено или леко запържено (по-малко от 5 мин.), ако не искате да го ядете сурово и да извлечете максимално полезните му съставки .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *