Здраве за зъбите

Здраве за зъбите

Здраве за зъбите, това е нещото, на което не обръщаме много внимание. Съществуват редица заболявания, затова трябва да бъдем информирани и да се грижим добре за здравето си. В тази статия ще отговорим на някои от най-често задаваните въпроси свързани със здравето за зъбите.

Какво представлява и кога се развива сух алвеолит?

Това е болезнено усложнение, което може да се случи след изваждането на зъб, обяснява специалистът. – На мястото на раната се образува кръвен съсирек, който играе изключително важна роля като създава бариера в отворената рана. По този начин той я предпазва от навлизането на хранителни частици, течности и множество бактерии, които лесно могат да достигнат до нервните окончания там, а също и до костта.

Болката, свързана с това състояние, може да е умерена до интензивна, но най-често е пулсираща. Може да се локализира в областта на извадения зъб, но също така да се разпространи до окото или ухото от същата страна на челюстта, в която е изваден зъбът. И други симптоми могат да съпътстват това състояние като лош дъх и неприятен вкус в устата, подути и увеличени лимфни възли под челюстта или в областта на шията. Последното е следствие от борбата на тялото с инфекцията, причинена от сухия алвеолит. Ако успеете да видите мястото на екстракцията в огледалото, вероятно ще забележите суха алвеола, а не кръвен съсирек. Именно оттам е наименованието. За да се избегне максимално рискът от развитие на това усложнение, е добре след изваждане на зъб да избягвате пушенето, пиенето със сламка, плюенето и енергичното изплакване на устата. Изплаквайте внимателно. В деня на манипулацията избягвайте консумацията на горещо или топло кафе, на супа и алкохолни напитки.

Колко често трябва да си мием зъбите?

Зъболекарите препоръчват зъбите да се мият поне 2 пъти на ден. Най-добре е да се мият на обяд и вечер преди лягане. От основно значение е и пастата за зъби, която използвате. Повечето от днешните пасти са токсични и вместо да ви помагат, те ви вредят на зъбите. Затова може да си направите домашна паста за зъби с кокосово масло и мента, която е много ефективна и ще убие бактериите в устната кухина. Също така ще ви освежи дъха.

Какво да избера: амалгама или композитна пломба?

“Вие решавате – казва специалистът. – Все още има доста противоречия относно някои въпроси, свързани с амалгамата. Едни изследвания показват, че излъчването на живак от нея не е малко и може да бъде опасно за човека, докато други не го потвърждават. Добре е да сте наясно, че основният казус за това, дали композитите могат да заместят напълно амалгамата, идва от един съществен въпрос: дали трайността им може да бъде сравнена с тази на амалгамата? Този казус също не е напълно научно решен, защото има изследвания и в едната, и в другата посока. Едно обаче е сигурно – при правилно поддържане на белите пломби, т.е. композитните, както и при добра хигиена, те издържат повече от 10-15 години.

Предимства на фотокомпозитните пломби:
► позволяват наподобяване на анатомията на зъба
► цветът им може да наподобява този на зъба
► фотокомпозитите не съдържат живак
► не изискват премахване на неувредени зъбни тъкани, а само на кариозни такива
► пломбите от този материал позволяват моментално натоварване

Недостатъци на фотокомпозитните пломби:
► изискват по-добра и правилна орална хигиена, за да бъдат трайни
► те са малко по-скъпи в сравнение с амалгамените
► нужно е по-дълго манипулативно време за пресъздаване релефа на зъба
► променят цвета си с течение на времето

Предимства на денталната амалгама:
► амалгамата е сравнително евтина
► тя е много здрава, защото се състои от метал и съответно може да издържи на натоварвания, каквито са тези в областта на последните зъби
► доказано трайна е
► пломбата се оформя бързо

Недостатъци на денталната амалгама:
► съдържа живак
► увеличава размера си с течение на времето и не е естетична
► при някои хора се наблюдава чувствителност към топло и студено след поставянето на пломбата
► с амалгама трудно може да се пресъздаде естествената анатомия на зъба, което е много важно
► амалгамата не се втвърдява веднага и е необходимо време, преди да можете да дъвчете с такава пломба
► изисква отстраняване на по-голямо количество здрави зъбни тъкани от необходимото

“Имайте предвид, че все повече проучвания сочат следното: амалгамените обтурации, особено тези, използвани преди 7-8 и повече години, отделят живак при различни ситуации – хранене, почистване на зъбен камък, миене на зъбите и др. Употребата на такъв тип пломби дори е забранен в някои страни, като Швеция например, поради съмнения от увреждане на организма. В едно изследване, проведено пак в Швеция, се посочва, че е установено натрупването на живак в мозъка и бъбреците. Като цяло проблемът с прекомерното количество живак идва от факта, че той блокира действието на някои много важни ензими и организмът не може да се освободи от него”, допълни лекарят.

Вярно ли е, че затлъстяването може да е свързано със здраве за зъбите?

Изследване, публикувано през юни 2009 г. в специализирано издание, показва, че оралните бактерии могат да допринесат за развитието на затлъстяването. В него са участвали 313 жени с наднормено тегло и висок индекс на телесна маса. След биологично сравняване на слюнката на тези жени с тази на други 232 жени с нормално тегло и без парадонтални заболявания, се получават следните резултати: при 98,4% от хората с наднормено тегло е открит бактериалният вид Selenomonas noxia и съществува вероятност той да служи като биологичен индикатор за опасност от развитие на наднормено тегло. Затова учените смятат, че има вероятност някои от оралните бактерии да участват в онези процеси на тялото, които водят до затлъстяване. Изследователи от Университета във Вашингтон по стоматология предполагат, че може да има връзка между високата гликемична диета (продукти, които увеличават много и бързо нивото на кръвната захар като например белият хляб) и стоматологичните заболявания.

Ферментиращите въглехидрати като рафинираното брашно, картофите, оризът и макаронените изделия, се превръщат в прости захари в устата. Експертите смятат, че тези храни могат да допринесат за повишаване на теглото, което води до затлъстяване. Връзката между тях и денталните заболявания е много интересна. Този тип храни се превръщат в прости захари, които се натрупват по зъбите във вид на плака, ако не се отстраняват незабавно. Плаката започва да се задържа по нашите зъби и венци, което увеличава риска от развитие на различни форми на заболявания на венците като гингивит и пародонтит, както и възможността за появата на кариес. Според някои гледни точки този тип въглехидрати са от съществено значение за нашето правилно хранене, но предотвратяването на денталните заболявания е възможно чрез следване на строг график за дентална хигиена. Все пак е възможно след диета с нискогликемични храни да подобрите вашето орално здраве и начинът, по който изглежда талията ви. А всичко това значително може да повиши цялостното ви здраве и самочувствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *