Избор на хляб

Избор на хляб

Ние сме това, което ядем!„, затова е много важно да изберем правилния хляб с който да се храним.

Освен въглехидратите, които използваме за енергия, хлябът ни доставя още протеини, витамини от В групата, както и минералите калций и желязо – първият, необходим за изграждане на костите, а вторият – за увеличаване на съпротивителните сили на организма. С тези минерали често се обогатява бялото брашно още в процеса на неговото производство.

Хляб – пълнозърнест или бял?

За разлика от белия, пълнозърнестият освен всичко посочено до тук осигурява на организма ни голямо количество фибри и е по-богат на витамини от В групата, но пък е по-беден на калций, защото брашното не се обогатява с този минерал.

Консумацията на две филии пълнозърнест  на ден (за закуска например) осигурява 22% от ежедневните нужди на организма от фибри.

Говорейки за това какъв хляб да предпочитаме, ако се изхожда от неговата потенциална полза за здравето, медиците отбелязват следното: Ако в черният хляб има повече витамини и целулоза, а белият по-рядко предизвиква подуване и киселини в стомахапо-полезен за редовна употреба е пълнозърнестия хляб.

Може ли от хляб да напълнеем? По мнението на експертите, не, при условие, че не злоупотребяваме с този продукт. При отсъствие на здравни противопоказания може да се поемат до 300 грама дневно, смятат те.

За да се  разбере колко качествен е хлябът, натиснете го с пръст. Ако силно се променя и възстановява формата си бавно, в тестото има много набухватели. Силно изразеният хлебен мирис показва, че хлябът е съхраняван неправилно, споделят специалистите.

Кога хлябът е некачествен?

Когато говорим за „некачествен хляб” трябва да се има в предвид, че причината той да е такъв е некачественото зърно. Влагат се ГМО зърна или такива от лоши години, които не са стандартизирани.
За здравия човек всеки вид хляб е добър и е хубаво от време на време да се разнообразява консумацията на различните видове. Това е така, защото всички продукти, използвани за направата на стандартизиран хляб са по правилата на БДС. Както хлябът в магазина, така и този, купен от пекарните, трябва да е с такава стандартизация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *