Какво е Алергия?

Какво е алергия?

Алергията е бурна реакция на имунната система, следствие попадането в организма на различни външни дразнители, наричани „алергени“. Алергията е наричана и е израз на свръхчувствителност, защото при алергичните хора организмът е прекалено чувствителен към даден алерген и в негово присъствие реагира чрез механизма на възпалението дори и при минимално наличие на алергена.

Симптоми на алергия

Симптомите на алергията са:

–  Хрема, с обилен, бистър секрет

– „Плуващи“ и/или сълзящи очи

– Сърбеж на очите, носа и небцето

– Кихане и кашляне

– Запушен нос

– Сенки под очите

– Мравучкане

Алергени

Алергените (причината за реакцията на имунната система на организма) могат да бъдат най-различни, но най-често такива са:

– Полена от дърветата и други растения

– Плесените

– Животинските косми

– Прахът

– Студът

– Различни хранителни продукти и съставки

Хората показали такава свръхчувствителност към един или повече алергени, трябва да правят всичко възможно да избягват влизането си в контакт с тези алергени или попадането в среда, където алергените се намират.

Лечение на алергията

По принцип алергия не се лекува. Това обаче, което се прави е да се предприемат мерки, за намаляване силата и ефекта на алергичната реакция. За целта се използват анти-хистаминови или ако алергията е по-силно изразена противоалергични средства.

Анти-хистаминовите средства за особено удачни за по-слабо изразените алергии, както и използването им като профилактично средство, когато се очаква среща с алергена.

Противоалергичните средства се използват, когато човек има ясно изразена и доказана алергия, каквато е астмата или сенната хрема например. Противоалергичните средства се прилагат или през устата (таблетки) или под формата на спрей (за вдишване или впръскване в носа).
Всеки ли може да има алергия?

Високата честота на разпространение на алергичните болести е фактор, който определя висок риск за поява на алергична реакция и при здрави, фамилно необременени индивиди. На практика всеки трети от здравата популация страда от алергично заболяване.
Срещат се и литературни данни, съгласно които 50% от населението, поне веднъж през живота си получава алергична реакция.
Вероятността даден човек да получи алергична реакция е свързана на първо място с рисковият фактор генетичната предразположеност. Продължават да се изследват нови фактори на наследствеността. Взаимодействието на тези фактори с обкръжаващата (професионалната) среда е основен механизъм за поява на сенсибилизация (алергизиране) на организма. Типични примери са: сенсибилизацията към латекс на пациентите работещи с латексови изделия, най-често ръкавици. Сенсибилизация към медикаменти, не само след няколкократно приложение при пациенти, но и при медицински персонал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *