Какво представлява здравословното хранене?

здравословно хранене

Когато стане въпрос за здравословно хранене, някои от вас може би ще решат, че това означава да приемаме единствено плодове и зеленчуци, да отбягваме олиото, захарта и солта и сладкото. Но, нека уточним. Да ядем правилно не означава да спазваме стриктна диета, която ни лишава от любимите ни ястия. Напротив, за да подсигурим перфектен хранителен режим, той трябва да включва храни от различни групи, така че на тялото да му се осигурят и протеини, и въглехидрати, и останалите нужни вещества – витамини и минерали, фибри и мазнини. Ако употребявате само ястия, богати на въглехидрати или само такива с много протеини, то не приемайте, че се храните правилно, само защото в диетата ви не присъстват мазнините (които, впрочем, също са важни за тялото ви).

Главно, за да ядете здравословно, трябва да употребявате чисти меса (в тях има изобилие от протеини), множество разнообразни зеленчуци (така си набавяте както фибри, така и минерали, и различни витамини), пълнозърнести храни (за да получава организмът ви витамини, минерали и мазнини), риба (от нея получавате протеини; освен това тя съдържа и омега-3 мазнини), растителен протеин – като това са, например, бобът и лещата – (от тях приемате фибри, протеини и сложни въглехидрати), млечни продукти (от тях тялото ви приема протеини, витамини, минерали, въглехидрати и мазнини); яжте също така и плодове (тъй като в тях има фибри, минерали, а и витамини).

Един от най-полезните съвети, които можете да срещнете, е да приемате месо поне през три дни от седмицата, риба – поне през два, а бобови храни – също поне през два дни.

Можете да погледнете нашите ТОП 7 здравословни храни, които ще ви помогнат да се храните правилно.

Също така, правилно е да се хапва по малко, през равни интервали, и по-често, вместо да се наядете до пръсване на закуска и след това да се храните чак на вечеря, например. Прекомерното тъпкане с храна, дори да преяждате само с плодове или пък със зеленчуци, не е полезно, защото натоварва стомаха.

Да обобщим, за да ядем правилно и да имаме здравословно хранене, трябва да приемаме възможно най-разнообразни храни, да ядем по-често, без да преяждаме!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *