Кои храни са вредни

Кое е първото, което гледаме, когато пазаруваме в супермаркета? Срока на годност, разбира се. Но, защо той е толкова важен? Нима външният вид и ароматът не ни ориентират достатъчно? Щампованата дата в повечето случай ни показва кога даден продукт ще загуби активните си хранителни свойства и ще стане вреден за нас.В някой случай консумацията на храни с изтекъл срок може да се окаже фатален. Вижте кой храни никога не трябва да прибавяте към кулинарните си рецепти след като им е изтекъл срокът на годност.

Яйца
Не консумирайте яйцата след като им е датата посочена на опаковката им. Тъй като те са сурови са много добра среда за развитие на патогенни микроорганизми. Все пак, не искате да хванете салмонела,нали?

Меки сирена
По-твърдите  сирена като чедър, гауда и кашкавал имат по-дълъг срок на годност, защото в тях по-трудно се развиват бактерии и плесени. Меките сирена като крем сиренето, например, не са подходящи за съхраняване за повече от 10 дни в хладилник. Те имат способността да образуват различни видове плесен.

Картофена салата
Подобно на майонеза и горчица, картофeните или яйчните салати са по-податливи към развитие на бактерии. По-добре  изхвърлете останалата порция картофена салата, тъй като риска от хранително отравяне е голям.

Прясно изцеден сок
Фрешовете са полезни само, ако се консумират веднага. За разлика от преработените сокове, те не са преминали през процеса на пастьоризация и в тях се съдържа голямо количество вредни бактерии. Фрешът става опасен за здравето ни след като престои повече от 24 часа.

Прясно месо
Голяма част от прясното месо е замърсено с бактерии на салмонелата, ешерихия коли и други патогенни микроорганизми. Затова то винаги трябва да се приготвя на високи температури. Колкото повече стой прясното месо, толкова повече се увеличава вероятността за разпространение на зарази.

Пушени меса и колбаси
Въпреки голямото количество консерванти ,което се съдържат в шунка, пушените меса и колбасите, веднъж отворени, те имат трайност от три до пет дни. Така,че  винаги купувайте само това, което можете да изядете в този период. Колбасите са чувствителни към бактерия, наречена листерия, която се размножава дори и в студена среда като хладилника,например.  Така, че поставянето им на студено не означава, че колбасите ни са напълно защитени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *