Кой спорт да изберем

спорт

Спортът не е просто раздвижване. Единствено ако го практикувате и използвате правилно, той ще донесе търсените резултати – добра физическа кондиция, свежест и добро настроение.

Според най-новите схващания на специалистите в областта на спортната медицина трябва да се спазват няколко основни принципа, за да има спортът положително въздействие върху здравето:

• Спортувайте всяка седмица по няколко часа! Всеки здрав възрастен човек трябва да спортува най-малко 2 часа и половина на седмица, изпълнявайки физическа дейност с умерена интензивност като бързо ходене.

Ако сте любител на по-интензивните спортове като бягане или плуване, тогава времето прекарано в басейна или на площадката трябва да бъде най-малко час и 15 минути на седмица.

Физическата дейност може да бъде разпределена, така че времетраенето на отделните тренировки трябва да бъде повече от 10 минути.

• Бъдете по-амбициозни! За да извлечете максимални ползи за здравето си, спортувайте дори повече. 5 часа умерено интензивни тренировки и 2 часа и половина високо интензивни са оптималното количество спорт за вашето здраве, твърдят специалисти.

• Стегнете мускулите! Силовите тренировки с умерена или висока интензивност ще укрепят както вашата мускулатура, така и здравето ви. Те могат да бъдат две или повече на седмица и трябва да включват всички основни мускулни групи – гърди, гръб, рамене, горни и долни крайници.

Силовите упражнения могат да се извършват със свободни тежести, на специални машини или със собствено тяло (лицеви опори, набирания, клекове и др.).

• Не използвайте възрастта като извинение! Няма преклонна възраст за спорта. По-възрастните хора също трябва да се опитват да поддържат спортна форма, ако това е възможно. Тези с повишен риск от фрактури и наранявания трябва да изпълняват упражнения, които подобряват тяхното равновесие.

Спортувайте на открито
Едно австралийско изследване сочи, че най-високи нива на ендорфин се постигат, когато правите упражненията на открито. Още повече, че получавате по-голямо количество витамин D от слънчевата светлина, а това е добре за костите, зъбите и растежа на клетките. Само от 5 до 10 минути упражнения на открито на ден ще ви помогнат да облекчите сезонните емоционални разстройства като безсъние, умора, тревога и раздразнителност.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *