Лесни упражнения за добър тонус

лесни упражнения

Предлагаме ви няколко лесни  упражнения, които можете да направите по всяко време, но най-добре сутрин. Утринната гимнастика е важна част от здравословния начин на живот. Но е толкова трудно да започнем – трябва да станем по-рано, а така не ни се излиза изпод топлата завивка…

Станете бавно. Нека минат 15-ина минути, изпийте чаша вода. Разходете се из дома. Изберете подходящо място – наоколо не бива да има предмети, на които можете да се нараните, а подът не трябва да е хлъзгав. Правете упражненията облечени в удобна дреха и на бос крак или с маратонки, но не и с домашни пантофи. Целта е да събудим тялото, а не да натоварим сърцето. Първо загрейте, за да увеличите притока на кръв към мускулите – например пет минути бягане на място.

Протегнете се – застанете изправени, краката да са разкрачени на ширината на раменете; сключете ръцете, обърнете с дланите навън и повдигнете над главата, опъвайки цялото си тяло към тавана. Дръжте главата и гърба изправени. Повторете 3-4 пъти, като задържате в това положение по 10-15 секунди.

Заемете прав стоеж с ходила на 15 сантиметра разстояние, вдишайте и се изправете на пръсти; издишайте и плавно се преместете на пети. Повторете 20-25 пъти.

А сега въртене – започнете от главата, преминете през китките на ръцете, лактите, раменете, глезените и коленете – по 10 завъртания на всяка страна.

После легнете и вдигнете ръцете нагоре. После свийте левия крак и максимално придърпайте към тялото, като притискате коляното с дясната ръка. Сменете крайниците и повторете по 15 пъти във всяка страна.

А сега „котка“ – застанете на четири крака, главата да е паралелно на пода. Вдишайте, наведете главата надолу, а гърба извийте нагоре като дъга. Избройте до 8 и се върнете в изходна стойка.

Направете няколко лицеви опори. После седнете, изпънете краката и се наведете, докато докоснете гърдите с коленете, а с ръце – пръстите на краката. Задръжте 5-10 секунди и плавно се върнете обратно.

След като направите тези лесни упражнения, ще се чувствате много добре и ще сте в отлична форма за предстоящия ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *