Мурсалски чай за здраве и дълголетие

мурсалски чай от РодопитеЕдно от чудесата на Родопите е Мурсалският чай (Sideritis scardica) – чаят на дълголетието и най-полезната билка, растяща в България.

Мурсалският чай е многогодишно растение с бледо зелен до бял цвят, мъхнати стволове и листа и достига до 50 см височина. Обича варовитите терени по високите планински райони из южна България – Среден и Южен Пирин, Мурсалския дял на Родопите и планината Славянка (Алиботуш) от 1400 до 2200 м н. в.. Познат е още и като Планински, Пирински, Алиботушки и Шарпланински чай, е една от най-полезните билки, растящи в България. Цъфти през лятото в жълто. Бере се надземната част по време на цъфтежа – юни и юли месец. Билката Мурсалски чай е ендемит за Балканите.
 Мурсалският чай е билка, пазена в тайна години наред, от нея са се възползвали само отбран кръг от висшестоящи личности. Говори се, че през 70-те години на миналия век космонавтите са приемали мурсалски чай при подготовката си за полет и също така, че е бил привилегия за членовете на Политбюро на ЦК на БКП.
Както в повечето случаи гърците ни изпреварват в култивирането и износа на чудната родопска билка. Ето защо навън е по-известен като „гръцки чай” или „гръцки планински чай”.
Днес Мурсалският чай е добил световна популярност и е изследван дори от японски учени, които за пореден път доказват благотворното му въздействие върху множество заболявания.
Мурсалският чай съдържа: флавоноидни, фенилпропаноидни гликозиди, танини, терпеноиди, дитерпени и етерични масла, феноли, иридоиди, урсолова и олеанова киселина, множество микроелементи като желязо, мед, цинк, кобалт и селен , както и макроелементите калций, магнезий, калий и натрий, които обясняват фармакологичното широкоспектърно действие на този уникален растителен вид.

мурсалски чай/biochoice

Купи истински екологично чист мурсалски чай!

Кога е препоръчително да пием мурсалски чай?
– Кашлица и възпаление на сливиците
– Превенция от ракови заболявания
– Бронхит, бронхиална астма
– Грип
– Чернодробни заболявания (6-8 стръка от билката се варят в 1л вода 3 мин; пие се по 1 винена чаша преди ядене)
– Астма
– Депресия (едно научно изследване, проведено от немски учени установява благотворното му въздействие при депресии и Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност)
– Превенция на остеопороза
Други качества на мурсалския чай:
– много силен антиоксидант
– понижава кръвното налягане, с което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания
– предпазва от развитието на атеросклероза
– има антибактериално действие, благодарение на голямото наличие на флавоноиди
– подсилва имунната система
– препоръчва се при хроничен гастрит, ентероколит и други чревни заболявания
Мурсалският чай е и една от малкото билки, подходящи за деца под 5 години.
В Института по ботаника проучват свойствата на мурсалския чай и установяват неговото благотворното влияние както на чернодробни, така и на редица други заболявания, но най-изумителното му качество е, че забавя стареенето. Може би това е най-добрата билка при кашлица.
Някои наричат чудното растение  „българската виагра”.
Мурсалският чай се отличава с фин, лек вкус и аромат.
мурсалски-чай-приготвянеКак се приготвя мурсалски чай?
Търсете на пазара или си наберете цели стръкове мурсалски чай, не само цветовете. Качественият мурсалски чай е със светлозелени мъхести стръкове и жълт цвят. В тенджерка с 1 литър вода поставете 4-5 стръкчета чай. Варете на тих огън 5 минути до оцветяване на отварата в златист цвят. За три хубави чая са необходими само едно-две стръкчета.
Може да комбинирате мурсалския чай с други планински билки като мащерка, липа, мента или шипки за по-богат вкус и аромат. При комбинацията на мурсалски със зелен чай се получава чудесна напитка, която предпазва от рак, засилва имунитета и притежава силно антиоксидантно действие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *