От кои храни дебелеем

храни от които дебелеем

Има някои комбинации от храни от които дебелеем. Има и други, които оказват благоприятно влияние върху организма ни и ни карат да се чувстваме по-добре и да бъдем по-здрави.

Днес ще ви разкрием кои са тези вредни хранителни комбинации, които трябва да избягвате, ако искате да бъдете по-здрави и по-слаби.

1. Протеини и карбохидрати – те се съдържат в по-мазните храни като хамбургерите.

2. Два различни типа протеини – такива се съдържат в бекона и яйцата.

3. Протеини и нишестета – комбинацията от паста и пилешко месо не е никак здравословна.

4. Нишестета и захар – картофи с кетчуп – забравете за тази комбинация.

5. Захар и мазнини – като сладолед и печени изделия.

6. Плодове и други видове храни като например комбинацията от ягоди и сладолед.

Лято е! Барбекюто е в задния двор, коктейлите край басейна, а спортните мероприятия са свързани с много пържени картофи, ребърца и пилешко месце, картофени салати, сладолед, хот-дог и бира. Всички обичаме лятото, но ако не сме внимателни с какво се храним, лятното трупане на килограми може да стане трудно обратимо. Въпреки че някои хора са по-активни през лятото, натрупаните килограми през този период може да се окажат много трудни за сваляне.
Месата с високо съдържание на мазнини върху барбекюто
Лошата новина е, че барбекюто може да саботира фината ви талия. 50 грама бифтек може да се равнява на 1540 калории и 124 грама мазнини; един среден чиизбургер да съдържа около 750 калории и 45 грама мазнини. Да не говорим за телешките ребра и свинското…За предпочитане са свинското филе, пилешки гърди без кожа и суха телешка кайма.

Заведи ме на мач
Хотдогът и наденичките са основните летни заплахи и в случая не става въпрос за калориите, защото може да изберете някой по-нискокалориен вариант, а за това че хот-догът, наденичките и различните братвурсти са с голямо съдържание на натрий. Традиционният хот-дог съдържа 280 калории, 15 грама мазнини и цели 1250 мг натрий.

Салати с майонеза
В половин малка чаша от типичната картофена салата има 180 калории и 12 грама мазнини, а същото количество салата от сурово нарязано зеле има 150 калории и 8 грама мазнини. За да намалите калориите, се постарайте да приготвяте салатата с нискомаслена майонеза или я миксирайте с нискомаслен йогурт или сметана или пилешки бульон. Може да си направете картофена салата в немски стил, с оцет вместо олио. Добавете и неограничено количество разнообразни зеленчуци, за да заредите салатата с екстра фибри и хранителни вещества.

Замразени коктейли
Сладките плодови алкохолни напитки (тези с чадърчетата) се поглъщат лесно, но и калориите им са доста. Чаша пина колада варива между 245-490 калории, дайкирито 300-800 калории, студеният чай до 520 калории – повечето от калориите са от захарта. Защо не си направите разхлаждаща динена напитки или вид смути по избор.

Да утолим жаждата
Да сме хидратирани през лятото е от първостепенна важност, но трябва да внимаваме какви напитки избираме. Поглъщането на 350 гр. подсладени чайове, сода, енергийни напитки, плодови сокове се равнява на 150 допълнителни калории. Млечните шейкове и коктейли с кафе може да достигнат дори повече. Следете калорийността на напитки и за по-сигурно избирайте вода или леки варианти на вашите любими утолители на жаждата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *