Пилатес

пилатес

Методът „Пилатес“ е система от упражнения за разтягане и за сила, разработена преди повече от деветдесет години от Джоузеф Пилатес. Тя укрепва и тонизира мускулите, подобрява стойката, дава гъвкавост и равновесие и прави фигурата по-стройна. Методът разглежда тялото като едно цяло, не изолира група мускули и не работи само върху опредена област, характерно за фитнес системите.

Целта е постигане на равновесие, подобряване на кръвообращението, облекчаване от стреса, повишаване на издръжливостта. Методът „Пилатес“ наподобява йога.

Как да подобриш физическото и психическото си състояние чрез Пилатес упражнения

Ако работиш в офис, то схващанията, напрежението в  кръста от неправилна стойка и обездвижването са ти до болка познати, буквално. Е, не си единствен. Голяма част от онези, избрали работата на стол, споделят твоите болки и мъки. Дали защото столът, на който прекарваш осем часа от денонощието си, е неудобен и твърд или стойката, която заемаш изкривява гръбнака ти, факт е, че проблемите се появяват, и то не много дълго след като си започнал да водиш този начин на живот.

Въпросът е, какво да направиш, за да се промени това? Как да се погрижиш за тялото си преди да е станало твърде късно? Много е просто – движи се!

Според скорошно проучване, ако прекарваш по осем часа на ден в офис, седнал,  то поне един час дневно трябва да се движиш. Това включва всякакъв вид движение, от разходки до боулинг, тренировки във фитнес и по-специални упражнения. Ако обаче искаш нещо повече от просто движение, искаш нещо, което да повиши концентрацията ти, да подобри цялостно физическото ти състояние, а не просто да те предпазва от обездвижване, то за теб има едно решение – Пилатес.

Атлетик блог 6 (2)

Какво всъщност е Пилатес?

Пилатес представлява серия от специално подбрани под определен ред движения и има за цел да влияе върху гъвкавостта, силата и цялостното физическо и психическо състояние на тялото. Това става чрез влияние върху шест основни компонента, които изграждат системата Пилатес:

  • – Дишане;
  • – Концентрация;
  • – Контрол;
  • – Енергиен поток;
  • – Център;
  • – Прецизност.

Обръщайки внимание на именно тези 6 компонента, всеки практикуващ Пилатес, започва да усеща положителния ефект на упражненията не само върху тялото си, но и върху ума си.

Атлетик блог 6 (3)

Какви са ползите от Пилатес?

Веднъж обърнеш ли поглед към Пилатес или йога, ще се влюбиш в тях. Още след първите няколко практики ще усетиш значително подобряване на физическото си състояние.

Ето и някои от големите ползи на Пилатес упражненията:

  • – Ще изваеш страхотно тяло – системата от упражнения е създадена, за да тренира всяка част от него, без да те преуморява и натоварва повече от необходимото. Най-голямо влияние има упражненията върху раменете, гърдите, ръцете и долната част на гърба;
  • – Ще подобриш дишането си – то е много важно за доброто физическо и психическото състояние на организма. С правилното дишане, развиваш плавни и леки движения, започваш да се отнасяш по различен начин към заобикалящия те свят и да елиминираш стреса само с едно дълбоко вдишване и издишане. Освен това, практикувайки метода Пилатес, значително намаляваш риска от схващания, причинени от резки движения;
  • – Пилатес помага за премахване на болката в гърба, кръста, врата и раменете, които са най-честите при хора, чиято работа е в офис и пред компютър. Затова Пилатес е силно препоръчителен за страдащите от хронични болки в гърба и врата.

И така, ако водиш живот изпълнен с напрежение, взиране в монитор и много малко движение, то няколко тренировки Пилатес седмично ще те предпазят от съпровождащите този начин на живот негативи. Нещо повече, ще усетиш как стреса значително намалява и ще се почувстваш физически и психически във форма. А какво по-хубаво от това тялото и ума ти да се чувстват добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *