Шоколадът – произход и история

Шоколадът

Историята на шоколада започва от Латинска Америка, където в природата растат диви какаови дървета. Шоколадът е наречен „храната на боговете“, но за по-голямата част от своята 4000 годишна история той всъщност се е консумирал като горчива напитка, а не като сладка храна. Антрополозите са открили доказателства, че шоколадът е произведен от народи живели преди Олмеките, които са първата голяма цивилизация в Гватемала и Мексико, още през 1900 г. пр. Хр. Древните мезоамериканци, които първоначално култивирали какаови растения, открити от тях в тропическите гори на Централна Америка, ферментирали, пекли и смилали какаовите зърна в паста. След което я смесвали с вода, ванилия, мед, люти чушки и други подправки, за да приготвят пенлива шоколадова напитка.

Олмеките, маите и ацтеките смятали, че шоколадът е ободряваща напитка, подобрител на настроението и афродизиак. Те вярвали, че шоколадът придава мистични и духовни качества у хората. Маите почитали бога на какаото и съхранявали шоколада единствено за владетели, воини, свещеници и благородници, за да се използва при официални церемонии.

Когато ацтеките започнали да доминират в Мезоамерика през 14 век, разбрали високата стойност на какаовите зърна. Обаче те не можели да ги отглеждат в сухите планини на централната част на Мексико – техните територии. Какаовите зърна станали толкова ценни, че дори били използвани като валута. С 10 зърна можело да се купи заек или проститутка. А срещу 100 зърна се продавали робите. Имало дори опити за фалшифициране като измамниците се опитвали да предлагат глинени топчета за какаови зърна. Какаовите зърна се използвали като валута в някои части на Латинска Америка чак до 19 век.

Маите използвали шоколада при религиозни ритуали. Понякога напитката дори замествала кръвта. Шоколадът бил използван при кръщенета и брачни церемонии.

Шоколадът в наши дни

През 1850 година англичанинът Джоузеф Фрай променя живота ни завинаги като добавя повече какаово масло, отколкото топла вода, към какао на прах и захар. И така бил роден първият твърд шоколад в света. Докато през 1875 г. Даниел Питър и Анри Нестле добавят кондензирано мляко към твърд шоколад, създавайки шоколадовото блокче.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *